Dit merk je op de werkvloer van de zomertijd
Geplaatst opOp 30 maart start de zomertijd. Minder slaap merkt u op de werkvloer. Met deze 5 tips houdt u uw team energiek, scherp en in een goed ritme.

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025 gaat de zomertijd in. De klok gaat dan om 2.00 uur een uur vooruit. Dat betekent: een uurtje minder slaap. Klinkt onschuldig, maar deze overgang heeft vaak flink invloed op uw medewerkers. In dit artikel leest u wat er gebeurt én wat u kunt doen om klachten te beperken.
Waarom zetten we de klok vooruit?
De zomertijd bestaat in Nederland sinds 1977. Het doel was om energie te besparen en het daglicht beter te benutten. Door de klok een uur vooruit te zetten, blijft het ’s avonds langer licht. Dat is prettig voor uw relaties én uw medewerkers. Maar er zit ook een keerzijde aan. Door het verzetten van de klok raakt de biologische klok van het lichaam van slag. Het lichaam maakt nog geen melatonine aan op het nieuwe tijdstip, waardoor in slaap vallen moeilijker gaat. Ook opstaan kost meer moeite. Binnen de EU wordt nog altijd gesproken over het afschaffen van de zomertijd, maar voorlopig verandert er niets.
Minder slaap = minder scherp
Dat ene uur slaaptekort lijkt weinig, maar het lichaam raakt erdoor uit balans. Uw medewerkers staan vaak vroeg op, werken fysiek hard en hebben veel contact met relaties. Juist in dat ritme zorgt de zomertijd voor problemen. Veel mensen slapen slechter, staan moe op en hebben minder concentratie. Ook voelen ze zich prikkelbaarder dan normaal. Volgens het RIVM zijn deze klachten het sterkst in de eerste dagen na de overgang. U merkt het op de werkvloer: medewerkers zijn minder scherp, maken sneller fouten of houden het tempo minder goed vol. Ook de sfeer kan veranderen als mensen minder goed in hun vel zitten.
5 tips om uw team te helpen
Helemaal voorkomen lukt niet, maar u kunt de overgang naar de zomertijd wél makkelijker maken. Deze tips helpen:
1. Verzet de klokken op tijd
Digitale systemen passen zich vaak automatisch aan, maar wandklokken niet. Zorg dat alles op maandag klopt en voorkom verwarring.
2. Houd het ritme vast
Laat uw team starten op de normale tijden, ook al voelt het eerst als een uur eerder. Een vast ritme helpt het lichaam sneller aanpassen.
3. Stimuleer daglicht
Zeker in de ochtend heeft het lichaam licht nodig. Moedig medewerkers aan om voor hun dienst even naar buiten te gaan, of stimuleer een pauze in de buitenlucht.
4. Bewegen geeft energie
Een korte wandeling helpt het lichaam wakker worden. Spoor medewerkers aan om tijdens de pauze even een blokje om te gaan.
5. Wissel af in taken
Laat medewerkers niet te lang hetzelfde doen. Wissel bijvoorbeeld af tussen kassa, aanvullen, relaties helpen of voorraad controleren. Zo blijven ze actiever en scherper.
Een kleine aanpassing, groot verschil
U wilt een team dat goed presteert én zich prettig voelt. Rond de zomertijd is het extra slim om aandacht te geven aan ritme en energie. Daarmee ondersteunt u uw medewerkers én zorgt u voor een fijne sfeer op de werkvloer. Dat merkt iedereen.